S podatki morate ravnati kot s kronskimi dragulji

Danes živimo v podatkovni dobi. Podatke z osebnimi in občutljivimi informacijami hranimo na mobilnih telefonih, tablicah, računalnikih, zunanjih podatkovnih nosilcih, v oblaku, na družbenih omrežjihh in tako dalje. Na več koncih kot jih hranimo, pa obstaja večja možnost, da jih kdo zlorabi. Tega si pa niti pod razno nihče ne želi, saj lahko zelo hitro postane žrtev kraje identitete, kraje premoženja, goljufij, izsiljevanja ali še česa hujšega.

Navsezadnje pa osebne podatke uporabnikov lahko za svoje promocijske namene izkoristijo tudi številne oglaševalske agencije, ali pa jih analizirajo vladne organizacije, oziroma kar sama tehnološka podjetja, ki stojijo za določeno storitvijo. Še nedavno so takšne afere odmevale po spletu, ko je prišlo na dan, da imajo nekatere ameriške vladne organizacije vpogled v določene zasebne podatke uporabnikov Googlovih, Microsoftovih in Yahoojevih storitev.

Zaradi naštetega je torej zelo pomembno kako s svojimi podatki ravnate previdno in predvsem da jih ustrezno zaščitite. Z namenom varovanja osebnih podatkov so evropski funkcionarji lansko leto tudi sprejeli direktivo (v veljavo stopi naslednje leto) o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov, ki jih pristojni organi obdelujejo za namene preprečevanja, preiskovanja, odkrivanja ali pregona kaznivih dejanj, in o prostem pretoku takih podatkov. Zoper upravljavce ali obdelovalce, ki kršijo pravila o varstvu podatkov, pa so določene zelo ostre sankcije, ki segajo tudi do 10 oziroma 20 milijonov evrov.

Podatki in z njimi informacije, so torej kot kronski dragulji. Ščititi jih vredno s svojim življenjem. Ker pa bi bilo to nevarno početje, pa obstajajo tudi druga varovala, ki to opravijo za vas. Nekatera od njih bo podjetje ADM Adria predstavilo na brezplačnem seminarju na temo varovanja in zaščite osebnih podatkov, ki bo potekalo v sredo, 15. februarja v Hotelu Mons v Ljubljani. Beseda bo tekla o zaščiti podatkov in podatkovnih baz z orodji priznanega podjetja Intel Security/McAfee, svoj sedež pa si lahko organizirate na tej povezavi.