Kako učinkovito zaščititi osebne podatke?

Nedavno je bila na ravni Evropske unije sprejeta Uredba o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov, ki začne veljati 25. maja 2018. Cilj uredbe je, da ljudem ponovno omogoči nadzor nad njihovimi lastnimi osebnimi podatki in poenostavi regulativno okolje za podjetja.

Podatke z osebnimi in občutljivimi informacijami namreč danes hranimo na mobilnih telefonih, tablicah, računalnikih, zunanjih podatkovnih nosilcih, v oblaku in na družbenih omrežjih, kar pomeni, da obstaja kar nekaj možnosti, da jih kdo zlorabi. Zato je zelo pomembno, da jih ustrezno zaščitite, omenjena uredba pa zapoveduje, da jih morajo dobro zaščititi tudi njihovi upravljavci. Torej podjetja, ki z vašimi podatki upravljajo. V nasprotnem primeru jih namreč lahko doleti izjemno visoka kazen v znesku do 20.000.000 evrov, oziroma v primeru družbe, v znesku do 4 odstotke skupnega svetovnega letnega prometa v preteklem proračunskem letu.

Da do tega ne bi prišlo, je pomembno uporabiti ustrezno varovalno orodje. Eno takšnih je programska oprema McAfee Database Activity Monitoring (DAM). Gre za rešitev na nivoju programskega jedra, ki je namenjena manjšim in večjim podjetjem in ne potrebuje posebne strojne opreme ali strežnikov, namestitev pa poteka enostavno in hitro (manj kot ena ura) in ni potreben ponovni zagon strežnika.

McAfee Datavase Activity Monitoring nadzira vse posege v podatkovne zbirke in preprečuje zunanje, interne in med-bazne grožnje ter med drugim omogoča pregled nad celotno aktivnostjo v podatkovnih bazah. Prav tako samodejno zaznava podatkovne zbirke v omrežjih, kjer s pomočjo posebne senzorske tehnologije opravlja varnostno skeniranje in o dogajanju neprestano pošilja informacije osrednji konzoli. Pri tem zaznava in nadzira vse uporabnike, povezane z zbirkami, kdo so, kaj izvajajo, kaj vidijo in ali delujejo znotraj varnostnih pravil.

Strežnik z McAfeejevo programsko opremo lahko lokalno nadzira vse zaščitene podatkovne baze in v realnem času opozori, oziroma uniči vsako potencialno zlonamerno aktivnost, poleg tega pa zna blokirati tudi napade na neposodobljene podatkovne baze. Ena glavnih prednosti DAM-a je sicer njegova prilagodljivost, saj uporabnikom omogoča kreiranje lastnih pravil, nudi pa tudi podporo širokemu spektru podatkovnih baz (Oracle, Microsoft SQL Server, Teradata, MySQL, IBM DB2 LUW, Sybase ASE).

Glavne prednosti programske opreme McAfee Database Activity Monitoring:

  • Senzorska tehnologija (enotna za različne tipe operacijskih sistemov)
  • Arhiviranje v ločenih zbirkah podatkov s poljubnim obdobjem trajanja
  • Skalabilnost pri izrabi strežnikov
  • Zagotavlja delitev obveznosti in pooblastil
  • Enostavno nameščanje in kreiranje pravil
  • Samodejno opozarjanje preko nadzorne plošče ter drugih sistemov in naprav
  • Samodejen nadzor delovanja senzorjev in opozarjanje na nepravilnosti
  • Zagotavlja revizijske sledi
  • Minimalno vpliva na odzivnost strežnika (CPU < 3%)
  • Povezljivost z drugimi produkti

Če vas zanima več informacij o McAfeejevi varnostni rešitvi, se lahko o njej pozanimate pri podjetju ADM – ADRIA (info@adm-adria.eu), kjer vam bodo povedali vse, kar vas zanima.