Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri orodja za modeliranje podatkov

Številne organizacije iščejo orodje za modeliranje podatkov, ko se lotevajo pobud za posodobitev aplikacij, da bi prešle iz starejše infrastrukture na novejšo ali se celo preselile v oblak. Če bi le bile migracije tako preproste kot ponovna namestitev aplikacije, kot to počnemo pri menjavi računalnikov! Seveda pa za poslovnimi aplikacijami stojijo zapletene zbirke podatkov, ki morajo biti v uporabi. Ko mora organizacija zasnovati ali preoblikovati podatkovno zbirko, se začne postopek modeliranja podatkov.

V dokumentu »Top 10 Considerations for Choosing a Data Modeling Solution« so analitiki IT Central Station preverili, kaj so dejanske stranke povedale o tem, kaj jih je pripeljalo do tega, da so izbrali “Erwin Data Modeler” kot orodje, na katerega so se opirali kot temelj pri modernizaciji/posodobitvi aplikacij.

Več ključnih vidikov se osredotoča na uskladitev – s standardi, poslovnimi cilji in med člani ekipe. Orodje za modeliranje podatkov, ki ga uporabljajo ekipe za razvoj aplikacij in oblikovanje podatkovnih zbirk, pomaga zagotoviti, da vsi upoštevajo najboljše prakse za normalizacijo podatkov v doslednih strukturah.

Pri izbiri orodja za modeliranje podatkov je pomembno tudi to, kako dobro podpira sodelovanje med IT in poslovnimi subjekti pri oblikovanju podatkovnih modelov. Elementi, kot je vizualizacija, so ključni za posredovanje podatkovnih shem in razmerij poslovnim uporabnikom, da ti razumejo, kako se podatki pretakajo.

Tehnični vidiki vključujejo zmožnost podpore več platformam in vrstam podatkovnih zbirk, zlasti podatkovnih zbirk NoSQL. Posodobitev aplikacije neizogibno pomeni ponovno oceno trenutnih podatkovnih zbirk in morebitno izbiro novih, ki bolje ustrezajo potrebam podatkov in aplikacije. Ena ključnih funkcij rešitve Erwin Data Modeler je možnost generiranja kode iz podatkovnega modela – to je velik prihranek časa.

odjetja uporabljajo tudi nerelacijske zbirke podatkov, kot sta Cassandra in MongoDB, za velike količine nestrukturiranih podatkov, ki nastanejo tekom poslovanja. Mnogi uporabljajo orodje Snowflake zaradi njegovih analitičnih zmožnosti in potrebujejo orodje za modeliranje podatkov, ki bo s temi platformami ravnalo enako preprosto kot z relacijskimi podatkovnimi zbirkami. Podpora standardom za modeliranje podatkov bi morala biti del vsakega orodja. Ti standardi zajemajo notacijo za modeliranje podatkov in najboljše prakse, zahtevajo pa jih lahko nekatere panoge ali vladni organi.

Orodje za modeliranje podatkov mora biti enostavno za uporabo. Vsi uporabniki niso podatkovni arhitekti ali tehnični strokovnjaki, zato mora biti orodje preprosto za vse ravni strokovnega znanja. To vključuje hitro namestitev in nastavitev, avtomatizacijo običajnih opravil ter možnost hitrega izvajanja sprememb.

Zaradi prizadevanja za posodobitev aplikacij in njihovo selitev v oblak, so se orodja za modeliranje podatkov znašla v ospredju med obveznimi pripomočki za digitalno preobrazbo. Ko ocenjujete orodje za modeliranje podatkov za svojo organizacijo, je koristno vedeti, kaj iskati v rešitvi.

Želite več informacij o rešitvi ERWIN?

Sporočite svojo željo na info@adm-adria.eu ali telefon 059 251 955 in z veseljem vam bomo pomagali in svetovali.

V podjetju ADM-Adria smo Platinum+ partner proizvajalca rešitev Quest.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je Quest-Platinum-Plus-Partner-ADM-Adria.webp
ADM Adria
Average rating:  
 0 reviews